Monday, April 9, 2007

Lysbryting i glass

Fredrik Steinsvik, 10b, 29/3-07

Innledning
I dette forsøket skal vi se hva som skjer med lys som går fra luft til glass.

Hypotese
Jeg tror at lyset går rett fram igjennom glassprimsmen uansett innfallsvinkel.

Utstyr
Lyskilde med en konsentrert stråle
Halvsirkelformet glassprisme
Papir
Linjal
Blyant

Beskrivelse
Vi startet meda sette opp utstyret. Vi plasserte glassprismen på et blankt papir, så tegnet vi omrisset av prismen. Så tok vi bort glassprimet og stiplet opp en rett linje 90grader opp fra omrisset på glassprismen, ved hjelp av en linjal. Vi lå så prismet tilbake på arket (inni omrisset av den), så plasserte vi lystrålen slik at den følgte den rette linjen rett inn i den rette siden av prismet som vi hadde stiplet opp. Vi sammenlignet så inntallsvinkel og brytningsvinkelen. Så økte vi infallsvinkelen mer og mer, for å se hva brytningsvinklene ble.

Tegning


Resultat og konklusjon
Legger man lysstrålen rett mot den rette siden av prismet,vil man få en rett linje, og lystrålen får samme utfallsvinkel som innfallsvinkel.
Vis man sikter lystrålen litt til høyre eller venstre vil lyset få en ommvendt utfallsvinkel. Brytingsvinkelen vil bli omvendt av innfallsvinkelen, unntaget når innfallsvinkelen er 90grader.
Når lys går fra glass til luft fant vi ut at lyset brytes mot innfallsloddet. Dette er fordi når futonene inne i lyset går rett fram når man treffer noe rett, men når lyset skal ut den andre enden, som er U formed, treffer halve delen av futon-bølgen luften først, mens den andre delen av futon-bølgen enda er inne i glasset. Da brytes strålen, og lyset får en knekk som alltid går mot innfallsloddet.
Min hypotese var delvis riktig, når den treffer mitt på den rette siden av primen vil den gå rett fram rett igjenom, men jeg hadde feil når man flytet lystrålen litt til høyre eller venstre.

No comments: